1 min read
21 Mar
21Mar

Något som säkerligen alla har hört och som onekligen håller i sig är att äta mindre måltider var 3:e timma. Vad det grundar sig på är lite oklart men en tanke är att det kommer från att hålla en jämnare blodsockernivå.  En annan vanlig företeelse är att frukosten är dagens viktigaste måltid och det har jag personligen diskuterat både en och två gånger med sjuksköterskor, när det varit hälsokontroll för grabbarna.


Vad säger forskningen? Det finns en relativt ny systematisk översiktsartikel meta-analys där man tittat närmare på just måltidsfrekvens. Totalt samlade man ihop 22 studier i analysen och resultatet är att det inte inte händer någonting med någonting och att antal måltider per dag inte spelar någon som helst roll. 


nutrition och frekvens

Väldigt många är tristessätare och småäter på grund av det och inte för att man är hungrig. I vissa fall kan t ex periodisk fasta vara en lösning där man begränsar sitt ätfönster och på så sätt får svårare att överäta kalorier sett över dagen. Det absolut viktigaste är att skapa något som fungerar i din vardag och att minimera krångel. Vill du äta 1-2 gånger per dag går det alldeles utmärkt och du kommer per automatik få mer tid över till annat istället för att fixa måltider hela tiden. 

Comments
* The email will not be published on the website.