1 min read
20 Mar
20Mar

Visst är det en djungel därute och branschen omsätter miljarder på vår desperation efter genvägar med produkter med tveksam eller noll effekt.  Jag använder mig dagligen av två kosttillskott vilka är väl dokumenterade och vars effekt med vetenskapligt stöd inte kan ifrågasättas. 1. Kreatin


Kreatin bildas i bukspottkörteln, levern och njurarna vilket sedan lagras in i musklerna som kreatinfosfat. Vid energiomsättning dvs muskelarbete spelar kreatinfosfat den största rollen för omvandling till ATP.  ATP kan i sin tur inte lagras för framtida bruk så vid ettt dagligt intag av kreatin påskyndas produktionen och du blir mer expålisov och kan klämma ut dom där sista repsen mot vad du vanligtvis presterar. 

Kreatin har inga kända biverkningar överhuvudtaget men däremot är det inte alla som svarar på ett ökat intag. Detta kan bero på redan höga nivåer innan kosttillskott intas. Val av kreatin är ett monohydrat vilket är billigt och har levererar det som förväntas. Finns en del varianter uyte på marknaden men dessa har vid studier inte ha någon bättre effekt så spar dom slantarna och köp monohydrat.2. Koffein


Världens vanligaste "drog" vilken är dokumenterat prestationshöjande genom påverkan av centrala nervsystemet. Vanligaste sättet att få i sig koffein är genom kaffe, men det går lika bra genom energidryck, tabletter eller tuggummi. Snabbt upptag och har en halveringstid på ca 6h. Tränar du kvällstid kan ett större intag påverka sömnen negativt.  Vid ett för högt intag är vanliga bieffekter illamående och yrsel. 

Koffein fanns under många år med på Wadas dopinglista för Olympiska atleter men är idag tillåtet. 


Dessa två är det jag personligen intar dagligen och alltid ser till att fylla på med. Finns som jag nämnde i början av inlägget en hel del därute och mitt tips är att vara kritisk och framförallt veta vad det är du tar och till vilket syfte. Två grupper av kosttillskott som är skräp och inte fungerar är testohöjare samt fatburners. Till den skaran kan vi även lägga till omåttligt populära BCAA som är en ofullständig aminosyraprofil och inte fyller någon som helst funktion. 

Comments
* The email will not be published on the website.